Teorija knjizevnosti

On smatra da se do Zajednicke osobine su im: Pod pojmom literarnosti podrazumeva se skup svih osobina po kojima se neki tekst prepoznaje kao literarni tekst. Krklec U navedenom stihu pesme "Val" Gustava Krkleca poredi se val s mladim hatom. Pojedina ostvarenja se posmatraju kao karike u lancu.

Danas su posebne nauke. Smatra se da je ovo delo nastalo na Aristotelovim predavanjima u Likeju. Poredjenjem se postize konkretizacija slike, jer Teorija knjizevnosti jedan predmet poredi s nekim poznatijim ili izrazitijim predmetom, stoga najcesce susrecem poredjenje neke apstraktne pojave sa materijalnim predmetom: Rec poezija postala je od grcke reci poiesis stvaranje, stvaralastvo i u pocetku je oznacavala i muzicko i knjizevno stvaranje, tek kasnije je dobila znacenje samo knjizevno-umetnicko stvaranje koje i danas ima u nauci i knjizevnosti.

Najranija plemena dolazila su u sukob, te je to i bila njihova tematika. Stvaralackim talentom pesnikove misli i emocije se otelovljuju i zive konkretne slike pune odgovarajuceg smisla i znacenja.

Bili su to spiskovi pisaca koju su se istakli u pojedinim delatnostima i njihovih dela u nekih svitaka. U okviru ove oblasti razvile su se brojne poddiscipline: Retorika se danas bavi: Tu se onda radi o takvim apstraktnim pojmovima koji su po svome znacenju jaki, upecatljivi i opstepoznati a zajednicka osobina je gotovo uvek puna simbolike: U ovom periodu razvile su se: Uvek nas jezgrovita i kondenzovana recenica cudesno zadivi, primer su brojne mudre misli koje cesto citiramo kao imperativ izgovorenog ili napisanog sadrzaja.

Roman Jakobson - Poezija je jezik u estetskoj funkciji. Sa belom penom na vratu, koja vijori u buri Slican mladome hatu, kada se propne, pojuri Dolazi iz pucine gordi gizdavi val Noseci pozdrav daljine za obali i zal. Tako su neke metafore postale frazama. Tako su nastale misaone pesme. U svakodnevnim susretima upravo na osnovu nacina na koji neko izrazava stav, od izbora reci kojima ga prezentuje, pa sve do oblika i ritma recenica i nacina na koji kombinuje reci mi uz pratece elemente govora gestikulaciju, mimiku, jacinu i brzinu govora i emociju sa kojim su iskazane vrsimo procenu karaktera coveka sa kojim razgovaramo.

No, i svako od nas ih nesvesno rabi kao prirodan izraz kada saopstavamo osecanja i misli kada zelimo postici ekspresivnost i snazno emocionalno i duhovno prodreti do sagovornika.

TEORIJA KNJIŽEVNOSTI

Javlja se u vidu: Knjizevnik se drugacije i ne moze izrazavati jer ga njegova misao-emocija i umetnicka potreba da ih saopsti u culnom obliku nagone da svakodnevni jezik u skladu sa svojim umetnickim potrebama preinacava da bi saopstio svoje duhovne sadrzaje. Obuhvata analizu jezika, tematiku, sliku likova i njihovih karaktera, vremena, prostora, strukture dela i izvora saznanja.

Umetnost Pod knjizevnoscu se u sirokom smislu reci razume celokupna naucna i umetnickoknjizevna delatnost i u tom smislu ona je ravna znacenju koje ima latinska rec literatura, medjutim obe te reci imaju i uze znacenje: Bogatstvu i ekspresivnosti vokabulara se najcesce ocituje kada neko izrazi obilje u kratkoci.

Stilska sredstva ili stilske figure Stilistika je jezicka nauka o stilu, a stil je najopstije shvacen, nacin izrazavanja jezikom ona ocenjuje nacin na koji je misao saopstena i njenu skladnost sa mislju, osecanjima, namerama i htenjima onoga koji govori.

Književna teorija

Svaki put kada zelimo sugestivno delovati rabimo odredjenu stilsku figuru tipa:Enter your mobile number or email address below and we'll send you a link to download the free Kindle App.

Then you can start reading Kindle books on your smartphone, tablet, or computer - no Kindle device required. Teorija književnosti je nauka koja proučava opšte odlike ili prirodu književnog dela. Književna kritika tumači delo u kratkim crtama i vrednuje (ocenjuje) književno delo.

Ona služi kao spona između dela i čitalaca. Главни предмети проучавања четворогодишњих студија ( ЕСПБ) на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности јесу историја светске књижевности, теорија књижевности, методологија науке о књижевности и естетика.

Teorija književnosti - Skripta za ispit Začeci nauke o književnosti Markijevičeva definicija nauke o književnosti: Nauka o književnosti je rezultat svih.

Književnost

nekada prema načelu jezičnog zajedništva (pOVIjest knjIZevnostI en­ gleskog jezičnog izraza, povijest latinske knjiže nosti, tj. knji evnosti pisanih na latinskom jeziku npr.), a ponekad l p:e a na ehma a Tako teorija o s l o j e v i t o j s t r I k t u r i književnog djela nastoji opću strukturu književnog djela opisati tako što 5/5(47).

Ova je knjiga namijenjena učenicima srednjih škola, studentima književnosti i svima onima koji se žele upoznati s osnovnim pojmovima teorije književnosti i nekim osnovnim problemima znanstvenog proučavanja književnosti.

Teorija književnosti Download
Teorija knjizevnosti
Rated 4/5 based on 22 review